Hur kommer det sig egentligen att man aldrig tröttnar på att fika. Kanske beror det på att det finns så mycket gott att välja på. Dessutom finns det alltid något att längta till. Visst att man längtar till fredagens kanelbulle eller lördagens sockerkaka, men finns det någon längre väntan än på julens lussekatter. För att inte tala om semlorna som alltid är lika efterlängtade. De säsongsbetonade bakverken som bara äts under en begränsad tidsperiod. Det är de som håller fikat levande och som ger alla en anledning att alltid ha något att se fram emot.
Lussekatter
Lussekatter, lussebullar, saffranskusar, saffransbröd – kärt barn har många namn. Lussekatter är en riktig julfavorit i Sverige. Detta klassiska vetebröd som smaksätts med saffran bakas i de flesta hem under hela december. Med söta russin som dekoration blir smaken perfekt. Lussekatter har en lång tradition i Sverige och de formas ofta i forntida mönster.
Pepparkaka
Även pepparkaka är något som förknippas med julen. Dessa är enkla att baka och barn älskar att stansa ut degen i olika mönster. Kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika utgör basen för den klassiska smaken som pepparkakor har. När julen närmar sig brukar det finnas färdig pepparkaksdeg att köpa i matbutikerna om man inte själv vill göra degen till denna kaka med hundratals år på nacken.
Semlor
Semlor brukar även gå under namnet fastlagsbulle och fettisdagsbulle. Denna vetebulle som traditionellt fylls med mandelmassa och grädde och toppas med florsocker är på allas läppar under den sena vintern. Det är nämligen den 25 februari, under semlans egna dag, som det äts som mest semlor. Semlor börjades äta redan på 1600-talet i Sverige och åts i början under fastlagen.
Jordgubbstårta
En jordgubbstårta kan man visserligen äta året runt. Men finns det något som skriker sommar mer än en riktigt gräddig jordgubbstårta? Tårtbotten är enkel att göra fyllningen är ofta jordgubbssylt och vaniljkräm. Det blir mjuka smaker som passar väl ihop. Själva tårtan ska dekoreras med nyvispad grädde och färska jordgubbar. Detta är en riktig stort favorit att äta på midsommar.
Blåbärspaj
Även blåbärspaj är en säsongsbetonad paj att ha på fikabordet. I alla fall förr i tiden då det endast fanns blåbär att ta till vara på under sommaren. Då plockades blåbär i skogen och gick sedan direkt från blåbärsriset till köket. En klassisk blåbärspaj görs på smuldeg med havregryn, socker och smör. På så sätt får man en mumsig paj fylld med skogens blåa guld som alla kommer älska.