Mat bygger och underhåller kroppen

Mat är kroppens bränsle och det som ger den energi att orka med allt du företar dig. Det spelar en stor roll vad du äter för mat. En del av kroppen som påverkas väldigt mycket av vad du äter är tänderna och munnen. Eftersom tänderna påverkas av allt du äter och munhälsan har en stor betydelse för hur du mår är det bra att kontrollera dina tänder regelbundet. Till Södertandläkarna kan du gå för att förebygga problem med tänderna och munnen. Södertandläkarna erbjuder bra förebyggande behandlingar. Du går på kontroll någon gång per år för att kolla att allt är som det ska. Mat som innehåller mycket socker är generellt mindre bra för tänderna än vad grönsaker är och om du funderar över hur du skyddar dina tänder bäst kan du rådfråga din tandläkare.

Undvik mat som bara ger energi och ingen näring

Vissa livsmedel är bättre än andra för kroppen och som bränsle. Du behöver äta bra och näringsrik mat för att må bra. Maten som du äter ger energi i någon form och den kommer ifrån kolhydrater, fett och protein. Det är inte bara energi in som räknas utan även vad för energi det är eftersom mat kan vara energirik utan att vara näringsrik. Godis och läsk är sådant som ger kroppen energi men inget som kroppen direkt behöver.

Bra mat förebygger sjukdomar

Om du äter mat som bara ger energi men som inte är näringsrik kommer du att börja må dåligt. Du kan känna dig låg, tom på energi, trött och seg i huvudet. På sikt kan dålig mat ge dig problem med din hälsa i form av sjukdomar. Kroppen behöver en viss mängd av kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler för att fungera som den ska. När du äter det kroppen behöver kommer du att känna dig pigg, alert och energifylld. Om du dessutom håller blodsockret på en jämn nivå kommer du ha ett stabilare humör.

Varierad kost är det bästa

Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle medan protein är kroppens byggstenar. Fett är bra för att alla funktioner i kroppen ska fungera som de ska. Vitaminer och mineraler är också nödvändiga för att kroppen ska fungera normalt. För att få i dig allt kroppen behöver är en varierad kost det bästa att äta. Se till att framförallt äta mycket grönsaker, frukt, bär och bönor som innehåller massor med bra saker. Att utgå ifrån den klassiska tallriksmodellen är en bra grund.