Undvik maten som skadar dina tänder

Vilka livsmedel skadar tänderna mest? Vissa matval kan bidra till slitage på dina vackra vita tänder. Det som gör viss mat “dålig” är att bakterier som lever i munnen bränner socker för att frodas. Biprodukten av denna förbränning är syra, som löser upp tandemaljen och orsakar hål och skada på tänderna.

Mat som är både klibbig och har en hög sockerhalt sliter väldigt mycket på tänderna. Det beror på att när livsmedel är klibbiga tenderar de att hålla sig på tänderna längre, vilket ger en större chans för bakterier att konsumera maten och därefter utlösa syra. Sura livsmedel kan också vara ett dåligt val, eftersom de potentiellt kan skada tandemaljen. Mat och dryck som är både sura och har en hög sockerhalt (som viss läsk) innebär dubbla besväret för tänderna.

Vissa livsmedel som listas nedan är inte nödvändigtvis dåliga för hälsan, men experterna uppmuntrar tandborstning, tandtråd och sköljning i munnen efter konsumtion för att förhindra hål och skada. För mer information om hur du bör ta hand om dina tänder och vilka produkter som kan hjälpa dig, besök https://www.sunstargum.com/se/. Här följer några produkter du bör vara försiktig med om du är orolig för dina tänders hälsa.

Hårt godis

Dessa godbitar dröjer kvar i munnen länge när du väntar på att de ska lösas upp vilket leder till en än större risk att bakterierna på tänderna får tag i vad de är ute efter. Det kan ta upp till 10 minuter för vissa hårda godisar att lösa upp sig och det finns inga hälsofördelar i samband med hårt godis.

Alkoholdrycker

Alkohol ökar munntorrheten och får den naturliga salivproduktionen att minska. Saliv hjälper till att tvätta bort matpartiklar och ger ett slamlager för att skydda dina tänder mot syra. Alkohol irriterar också all mjukvävnad i munnen. Det är också väldigt vanligt att alhoholdrycken har en hög sockerhalt, vilket också bidrar till skada mot tänderna.

Citrus

Sug inte på citroner, det är skadligt att bada tänderna i syra. Livsmedel med mycket syra, såsom limefrukter, citroner och tomater, kan främja tandröta när de äts ensamma. Dessa livsmedel har näringsvärde när de tillagas med en måltid, så njut av dem men kom ihåg att skölja munnen med vatten efter att ha ätit dem för att hjälpa till att få bort syran.

Chips och bröd

Livsmedel med en stor mängd stärkelse, som potatischips, majschips och vitt bröd fångas mellan tänderna och matar bakterierna som orsakar plack.

Torkad frukt

Även om torkade frukter kan vara mer näringsrika än bearbetade fruktsnacks, är de fortfarande klibbiga och sockerhaltiga. Borsta och använd tandtråd efter att ha ätit dem.

Jordnötssmör

Jordnötssmör är klibbigt och tillverkas ofta med socker. Prova naturliga jordnötssmör utan tillsatt socker för att minska problemet.