Chokladbollar

För den som inte är intresserad av att baka men ändå vill ha något gott att äta. För den som inte har tillgång till någon ugn. För den vars barn vill kunna baka utan uppsikt. Detta är bakverket för den som snabbt och smidigt vill kunna röra ihop en chokladsmakande boll med kokostopping. Denna chokladsmakande delikatess behöver dessutom varken behöver jäsas eller gräddas i ugn.

Chokladbollar är framförallt barnens alldeles egna bakverk. De kan enkelt röra ihop de få ingredienser som behövs och på egen hand rulla ihop smeten till små bollar. Den som är experimentell kan rulla bollarna i olika smaksättningar. Den klassiska chokladbollen är rullad i riven kokos eller pärlsocker. Men det går minst lika bra att rulla chokladbollen i hackade nötter eller färgglatt strössel.

En boll för stora och små

Chokladbollen är standard på barnkalas över hela landet och på caféer säljs de ofta chokladdoppade för den extra touchen. Alla älskar chokladbollar för deras enkla smak av – just det, choklad. Smör, havregryn, socker, kaffe och kakao är det enda som behövs. Plus den roliga toppingen att rulla bollarna i såklart. Så snart bollarna har formats ska de kylas ner för att ätas kalla, då är de nämligen extra goda.

Chokladbollar har rullats i Sverige ända sedan 40-talet. De har alltså funnit med på svenska konditorier under en lång tid och har därför en självklar plats i dagens cafédiskar. Bollarna går även under namn såsom kokosboll och havreboll men de har alla samma goda smak.

Varianter av chokladboll

Chokladbollar må vara klassiska men ibland kan det vara kul att modernisera dem lite. Det finns ett antal olika varianter av chokladbollar som är minst lika enkla att baka för alla åldrar.

Något som är populärt är arraksbollar. Dessa bollar har samma form som chokladbollar men rullas i chokladsmakande strössel. Dessutom har de smaksatts med arrak vilket ger bollen dess säregna smak.

Om man vill ha mintsmakande chokladbollar kan man tillsätta några droppar pepparmyntsolja i smeten. För att göra de extra inbjudande kan de rullas i krossade polkagrisar eller krossade Mariannekulor.

För den som älskar Nutella kan man tillsätta några matskedar av denna hasselnötsröra i smeten. Då blir det en riktigt god smak på bollarna. De kan sedan rullas i vanlig kokos eller varför inte i hackade nötter.