Svenskars fikafavoriter

Att svenskar äter stora mängder fikabröd är inget nyhet. Att fika är snarare en aktivitet som känns lika naturlig som att klä på sig, borsta tänderna och laga mat. Det är helt enkelt något man gör under de flesta av veckans dagar. Det kan vara en lång, njutningsfull fika på ett av stadens caféer eller en snabbfika i hemmet.

Det konsumeras stora mängder fika av såväl unga som gamla och det finns vissa delikatesser som är populärare än andra att ställa fram på fikabordet.

Hårda och mjuka kakor

Stora som små kakor, alla är de populära att bjuda på. Vem har inte tidigare fikat på sju små sorters kakor i olika former och smaker. De är ständigt återkommande på fikabordet och kan såväl bakas hemma som köpas färdiga i de flesta matbutiker och konditorier. Något annat som är populärt är mjuka kakor. Mockarutor, rulltårtor och sockerkakor kan alla räknas hit och de kommer i många goa varianter.

Vetebröd och wienerdeg

Vetebröd är något som är ständigt återkommande på fikabordet. Framförallt kanelbullar är en stor favorit bland svenskar. De finns även i kardemummavariant för den som vill prova något nytt.

Wienerbröd med en god vaniljfyllning är också en av svenskarnas favoritfika. Dessa är vanliga att köpa på caféer där de är extra frasiga.

Barn älskar choklad

Även de allra yngsta älskar att fika under dagen. Något som är extra populärt bland barn är såklart chokladbollar. Chokladbollar är en klassiker som är kul att såväl baka på egen hand som att äta.