Fikatraditioner utomlands

Självklart finns det fika även utomlands. Det må inte vara en lika självklar tradition med kaffe och småkakor varje dag som det är i Sverige. Men andra länder har ändå skapat sina egna traditioner till detta med fika och när det ska inmundigas söta saker.

Cupcakes i USA

Om det är något amerikaner är bra på så är det cupcakes. USA har ingen tradition av att fika regelbundet men landets invånare är bra på att baka sötsaker. Något som starkt förknippas med just USA är cupcakes. Ju större cupcakes desto bättre för de sötsugna. Cupcakes kan enkelt beskrivas som stora muffins med glasyr på. De ska ha en topping som verkligen sticker ut och drar åt sig blickfånget. Färg och smak varierar men det är storleken som är viktig. Till detta dricks det gärna smaksatt kaffe som man kan hämta ut på någon av deras stora kaffekedjor.

Scones och te i England

I England intas det gärna scones med te på eftermiddagarna. Det är helt enkelt deras variant av det svenska klocka tre-fikat. Traditionen kallas för Afternoon tea och det ska serveras nybakade scones, gärna med marmelad, sylt och grädde.

Choklad till kaffet i Frankrike

I Frankrike är man inte så noga med att inta sötsaker med sitt kaffe. Fransmän äter gärna croissanter, både med och utan choklad, men de äts till frukost och inte till fika. Istället dricker de sitt kaffe utan att äta något sött till. På caféer kan man dock se att kaffet ofta serveras med en liten chokladbit till.

Unika i världen

Svenskar är helt enkelt relativt unika i världen med att inta fika som kaffe med en bakad sötsak till. Man kan fråga sig vad det beror på. Kanske beror det på att vi har en fikavänlig kultur i landet. En jobbdag är fylld av raster då det lämpar sig utmärkt att fika. Det finns inga 12-timmars dagar är raster är få förunnat.

Det är heller inte för varmt i landet på sommaren, så det finns inget behov av att sova siesta under eftermiddagen. Det finns även en tradition av att äta en stor, varm, lagad måltid till lunch. Därför behövs det inget mellanmål på eftermiddagen, istället passar sig eftermiddagsrasten perfekt för ytterligare en kopp kaffe med en bakelse till.