Sötsaker du aldrig hört talas om

Om du har en ”soft spot” för sötsaker och dessutom gillar att testa på nya saker i köket, så följer här ett par alternativ som du förmodligen aldrig hört talas om förut.

Espumilla är en lätt och fluffig maräng som är väldigt populär i Ecuador, även om den också finns i Venezuela, Colombia, Nicaragua, Kuba och Guatemala. Den består vanligtvis av äggvitor, socker, vatten och skalad frukt. Guava är det vanligaste fruktalternativet, men andra frukter kan också användas, såsom citron, banan, mango, hallon och björnbär. Traditionellt så serveras Espumilla i glasstrutar och toppas med strössel, strimlad kokosnöt eller sirap som kallas ”arrope de mora”. Den liknar en mjukglass, men smakar inte alls likadant! I Ecuador säljs Espumilla vanligtvis av gatuförsäljare, även om denna uppfriskande dessert också kan göras hemma.

Khanom tom är en traditionell thailändsk efterrätt bestående av kokta rismjölsbollar, täckta med strimlad kokosnöt och fyllda med en fyllning gjord på smält kokos, palmsocker och kokosmjölk. Kokosnötsfyllningen blandas vanligtvis med en blomsterdoft. Denna dessert är otroligt vacker och är väldigt lik toppen av en godisklubba. Dessa mjuka och aromatiska kokosbollar finns tillgängliga på marknader i hela Sydostasien, men de säljs också på vissa asiatiskt inspirerade gatukök.

Rurki är en polsk sötsak som liknar en fylld glasskon bestående av en tunn frasig utsida som vanligtvis är fylld med vispad grädde eller vaniljkräm. En rurki passar perfekt till eftermiddagsfikat tillsammans med en kopp kaffe. Rurki kallas ofta ”torpedodessert” på grund av dess torpedliknande form. Denna sötsak kan antingen göras på egen hand hemma eller i ett polsktinspirerat gatukök.

Oliebol är ett traditionellt holländskt och belgiskt mellanmål som bokstavligen kan översättas till oljeboll. Degen, som är friterad i olja, är gjord på mjöl, ägg, jäst, mjölk och bakpulver. Utsidan är frasig och gyllenbrun medan insidan är varm och mjuk. Utseendet påminner väldigt mycket om en mindre munk, men smaken är annorlunda och är definitivt värt ett försök!