Fika med inspiration från Italien

Fika är kanske det mest svenska som finns. I New York fanns i flera år cafékedjan FIKA som förde vidare den svenska fikakulturen ut i världen. Men vi är inte det enda landet som gillar desserter. Runt om i Europa har det skapats klassiska bakverk att ta inspiration av och den här texten kommer handla om Italien.

Det viktiga kaffet

Italienare gillar sitt kaffe och i Sverige är det många baristor som jobbar med italienska maskiner. Flera kaffebryggare från Italien går också att få för hemmabruk, från enklare mokabryggare till maskiner som maler färska bönor. Men grundbulten i en italiensk fika är ändå kaffet. Det finns dock en hel del sötsaker att bjuda på.

Italienska sötsaker

Det finns många olika sötsaker från Italien. Italiensk glass, eller gelato, är en klassiker och uppskattas av många turister i Italien. Tiramisu är också en italiensk efterrätt som spridit sig till resten av världen. Men finns det någon efterrätt gjord på det som kanske gjort Italien mest känt – pastan?

Ja, det finns en efterrätt gjord på pasta, nämligen cannoli. Pastadegen kan se annorlunda ut beroende på vilket recept man följer, men i grunden är det ett pastarör som fylls med ricottaost. Du kan göra degen själv eller köpa färdigt från exempelvis Barilla sverige och bara göra fyllningen och friteringen hemma. Cannoli går att variera på många sätt. Varför inte testa med lite chokladsmak? Eller kaffekräm? Eller varför inte göra en semmelvariant i februari?

Det finns många, många fler italienska sötsaker att bjuda på vid fikabordet för att komplettera våra svenska bakverk. Var kreativ, sätt igång en kanna kaffe och den bästa italienska smörsångaren du känner till och ha kul!