Därför fikar vi så mycket

Om man skulle komma på nya synonymer för ordet fika kanske det skulle bli ord som avslappning, kvalitetstid, rast, njutning och socialisering. Det är helt enkelt allt detta som en fikapaus ger alla svenskar.

En undersökning visar att svenskar fikar i genomsnitt 9,5 dygn per år. Det är alltså 228 timmar som läggs på en aktivitet där man inmundigar bakelser och dricker fika. Just detta är också vad som behövs under dagarna. Man får en chans att sitta ner i lugn och ro samtidigt som man får en social gemenskap med familj, vänner och arbetskamrater.

Svenskar må lägga vad som kan anses vara orimliga mängder pengar på fika, men de får en hel del i utbyte för dessa pengar. Därmed kan fika absolut anses vara värt pengarna. Det är just fika som förenar arbetskamrater och vänner, som skapar ett sammanhang där det är okej att utbyta såväl skvaller som tips och råd.

En fikapaus under dagen ger tid för återhämtning vilket gör att man blir piggare och mer effektiv under resten av dagen. Kanske är det helt enkelt så att fika gör svenskar gladare, effektivare och mer njutningsfulla.