Para vinet med maten

Identifiera de grundläggande smakerna

Idag vet vi att det finns över 20 olika smaker i mat – från det grundläggande, sötma, sälta och beska, till det extrema, brännande, umami och kylande. Lyckligtvis behöver du bara fokusera på 5 smaker när du kopplar ihop mat och vin: Salt, syra, sötma, besk, och fett.

Grundläggande smakkomponenter i vin

För det mesta saknar vin de tre smakerna av fett, kryddighet och sälta men innehåller sötma och beska i varierande grad. Generellt sett kan viner grupperas i tre olika kategorier:

Rött vin är mer beskt.

Vita, rosé och mousserande viner är mer beska.

Söta viner har, såklart, en sötare smak.

Grundläggande smakkomponenter i maten

För att förstå smakerna i mat kan man förenkla en maträtt till dess grundläggande dominerande smak. Till exempel har rätten Mac N’ Cheese två primära komponenter: fett och salt. Den klassiska amerikanske BBQ-maten är lite mer komplex och innehåller fett, salt, sötma och krydda (plus lite syra!).

Nu när du har identifierat alla grundläggande smakkomponenter i din maträtt kan du börja med parningsalternativ. Ett vitt vin med mycket beska kommer att komplettera fettet i Mac N’ Cheese. Så, till exempel, ett traditionellt recept med en krämig béchamelsås matchat med vitt vitt vin som Pinot Grigio, Assyrtiko eller Sauvignon Blanc skulle skapa en kompletterande parning. Många onlinebutiker erbjuder alla dessa viner, Vinoteket är en sådan butik med ett enormt utbud. Med tid och tålamod kommer du att utveckla din förmåga att para rätt vin med rätt mat.