Fika på svenska

Att det svenska folket älskar att fika är knappast någon nyhet. Ordet fika är ett svenskt ord som inte förekommer på andra språk. Man kan helt enkelt säga att fika är urtypiskt svenskt. Oavsett om man bor i söder eller norr så fikas det regelbundet. Det är inte ovanligt att fika på såväl förmiddagen som eftermiddagen. Mest känt är dock eftermiddagsfikat vid klockan tre. Då ska det gärna intas ett bakverk tillsammans med kaffe samtidigt som man samtalar om livet med sina vänner.

Dricka kaffe – en tradition med anor

Att ta en fika och dricka kaffe är en social tradition i landet. Det spelar ingen roll om man är hemma eller på arbetet, det är en viktigt paus under dagen. Många arbeten har en inlagd fikarast under dagen. Det är bra för att främja relationen mellan arbetskollegorna.

Män har druckit kaffe ända sedan 1700-talet i så kallade kaffehus medan kvinnor började dricka kaffe på 1800-talet när konditorier slog upp sina portar. Då kunde de dessutom få något sött tillsammans med kaffet. Det är helt enkelt en urgammal tradition att fika i Sverige.

Sedan några årtionden tillbaka är det populärt att ses på caféer och ta en fika tillsammans. Det samma gäller såklart i hemmen. Man går gärna hem till sina bekantskaper för att ta en fika och skvallra om livet. Därmed gäller det att alltid ha kaffe redo och något sött i frysen som kan tinas vid oväntat besök.

Sverige – landet med hög kaffekonsumtion

Det är få länder i världen som konsumerar lika mycket kaffe som Sverige. Om man avrundar siffran uppåt så konsumerar den gemene svensken nästan tio kilo kaffe per år, vilket kan sägas är en hel del. Det är dock inte mer än vad finländarna dricker, de slår oss med några hundra gram.

Svenskar älskar helt enkelt denna mörka dryck. Många tar en kaffe på språng. Kanske på väg till jobbet eller medans de arbetar. Kombinerat med ett bakverk får man dock en äkta fika där man i lugn och ro sitter ner för att inta härligheten.

Vad man fikar på tillsammans med kaffet är av mindre betydelse. Ibland är man sugen på ett fluffigt bakverk, ibland på en nybakad bulle. Kanske vill man ha en småkaka eller något mer mättande som en smörgås. Möjligheterna är oändliga när det kommer till vad man kan fika på under dagen.

Fikastunderna i vardagen är dock heliga och får inte rubbas på. Det samma gäller under helgerna då man kan ta en extra lång stund på sig att fika hemma med familjen. Fika är något som är en del av den svenska kulturen och som är vida känt i andra länder. Fika är helt enkelt här för att stanna.