Krydda med saffran

Många anser nog att saffran hör till julen eftersom receptet till de traditionsenliga lussekatterna baseras på just den ingrediensen. För en rad av oss kanske just julen är den enda tiden på året som vi äter saffran, medan andra använder kryddan i såväl maträtter som i bakning. Även om det inte behövs mycket saffran i varken bakning eller maträtter, så är det en väldigt dyr krydda. Den kommer från saffranskrokusen och är faktiskt den dyraste kryddan av alla och 95 procent av all världens saffran produceras i Iran. Saffran är, tack vare dess prissättning och popularitet, också en väldigt omtyckt krydda att sälja när man vill tjäna pengar till klassen eller laget. Om man inte orkar ordna med det själv så finns det företag såsom SäljDirekt.se som kan hjälpa en på traven. Med tanke på att paketet dessutom är så pass små så är det en väldigt tacksam produkt att lagerhålla för både föräldrar och föreningar. 

 

Saffran i bakning

Förutom de ovan nämnda lussekatterna så kan man baka fantastiskt goda saffransbullar med antingen vanilj eller mandelmassa. Knepet för att få bullarna riktigt saftiga är att använda smör mellan lagrena vilket fungerar för både vanliga kanelbullar och dessa saffransbullar. Precis som med det flesta bakverk så finns det oändligt med recept även för saffransbullar så det finns utan tvekan något som passar alla, oavsett om du till exempel är gluten- eller laktosintolerant, vegan eller vill baka utan raffinerat socker. Av denna anledning rekommenderar vi er att googla efter den kombination som passar just era preferenser. 

Saffran i matlagning 

Det finns en del som är helt emot detta och inte alls tycker att saffran passar i mat, men för er andra så tipsar vi om att laga en varm och härlig fisk- och skaldjurssoppa med smak av saffran. Perfekt nu när solen börjar titta fram och vi sakta börjar röra oss mot våren. Gillar du inte skaldjur kan du skippa dem och bara använda fisken. 

Tips två när det kommer till maträtter med saffran är grillspett där man låter halloumin och räkorna marinera i en oljeblandning gjord på saffran, vitlök och limeskal. Rekommenderas speciellt till de som behöver plockmat i vår och sommar. Kanske tar du eller någon du känner examen, student eller liknande?