7 sorters kakor

Om man talar om fika är det ett visst begrepp som ofta dyker upp, nämligen sju sorters kakor. Sju sorters kakor verkar vara den ultimata lyxen för det svenska fikabordet, där man kan få en smak av allt gott som man är sugen på. Vad menas då egentligen med sju sorters kakor?

De sju godaste kakorna

Man kan säga att sju sorters kakor är ett begrepp som finns med vid de svenska fikaborden. Förr i tiden, när det hölls kafferep, skulle det alltid finnas med minst sju olika sorters kakor. Alla som fikade skulle helt enkelt ha en dignande kakbuffé att välja mellan.

De sju sorters kakor som åsyftas är bland annat bondkaka, hallongrotta, brysselkex, kolakaka, Schackrutor, chokladsnitt, finska pinnar, citronkaka och drömkaka. Sedan kan man givetvis välja mellan en lång rad olika småkakor och bjuda på de man själv tycker allra bäst om. Det viktiga är dock att det ska vara småkakor som serveras på kakfatet, i alla fall om man ska följa den gamla traditionen. Bullar och mjuka kakor tillkommer utöver dessa småkakor.

Sju kakor ansågs vara den ultimata mängden för hur många sorters kakor som skulle serveras. Man fick varken servera för lite sorter och verka snål eller servera för många och verka högfärdig.

Den klassiska bakboken

Något annat som kan åsyftas när man talar om sju små kakor är såklart den klassiska bakboken med samma namn. Boken Sju sorters kakor av Birgitta Rasmusson kom år 1945 och blev den ultimata handboken i bakning för alla hemmafruar som skulle bjuda på hembakt fika. Faktum är att denna bakbok är Sveriges mest sålda bakbok med över 3,8 miljoner sålda exemplar.