Apitretare

En aptitretare är en liten munsbit som serveras i samband med att gästerna kommer. Det är särskilt vanligt att man bjuder på aptitretare på finare middagar. Till exempel vid nyår. En aptitretare ska, precis som ordet antyder, reta upp din aptit inför vad som komma skall. I det här inlägget kommer du att få några tips på aptitretare du skulle kunna bjuda dina gäster på.

Använd vad du har

Vi börjar med att utgå ifrån det värsta scenariot: att du just kom på att det kan vara trevligt att bjuda på ett tilltugg innan maten. Det bästa du kan göra då är att utgå ifrån vad du redan har. Om du öppnar ditt skafferi och ser att du har ett paket rågknäckebröd går de utmärkt att använda till din aptitretare. Dela upp dem i mindre bitar, lägg på skagenröra, ost eller något annat gott och lägg upp dem på ett trevligt fat. Du kan också använda överbliven ost eller frukt och servera som aptitretare.

Snittar

Förutom att du kan använda knäckebröd går det bra att använda mjukare bröd och göra snittar av det. Det går bra att använda vilket bröd som helst. Det är vanligt att man använder tunnbröd och rullar ihop snittarna och serverar dem på ett fat. Men det går bra oavsett vilket bröd du har att skära upp dem i mindre bitar, ha på en härlig röra eller pålägg och servera till dina gäster. På internet finns det en hel del recept på olika snittar du kan ordna till festen.

Krustader

Ett annat exempel på en aptitretare är krustader. Krustader har sitt ursprung från Frankrike och på franska heter det volauvent. En krustad består av ett skal av smördeg som är fyllt av någon sorts stuvning eller röra. Det är till exempel vanligt med krustader fyllda med skagenröra eller en svampstuvning. Du kan baka dina egna krustader eller köpa färdiga skal i butik som du kan fylla med din föredragna fyllning. På internet finns det många bra recept på krustader och fyllningar du kan testa att göra och bjuda dina gäster på.

Soppor

En annan maträtt som fungerar utmärkt att servera som aptitretare är soppa. Det finns många olika sorters soppor du kan laga och bjuda på som aptitretare. Något som kan vara bra att tänka på när du ska bjuda på soppa som aptitretare innan den riktiga måltiden är att soppan inte ska serveras i dess vanliga soppskålar. Välj istället ett mindre glas eller en skål eftersom aptitretare bara ska få dig sugen på mer mat senare.

Kanapéer

Sist men inte minst har vi kanapéer. Precis som många andra aptitretare utgår även kanapén från bröd. Oftast består en kanapé av en botten av bröd som kan vara stekt. Ovanpå brödet brukar man vanligtvis ha en kräm eller en röra toppad av nötter, sallad, rom eller något annat som passar bra till din kanapé. Det finns många bra recept på kanapéer på nätet som du kan kolla upp.