Småkakor

Något som är riktigt populärt att fika på i Sverige är småkakor. Småkakor har en lång tradition när det kommer till att finnas med på kafferep och kakfat. I enlighet med en gammal tradition ska man servera sju sorters småkakor för att gäster ska få många att välja mellan.

Att servera småkakor är något som alltid går hem. De har alla enkla smaker och dessutom ser de små och söta ut i sina olika former. I bakböcker kan man hitta riktigt många olika varianter av småkakor. Många görs dock på samma typ av deg så det är enkelt att variera sig. Dessutom är de enkla att baka så vem som helst kan ta sig an dem.

Klassiska småkakor att baka hemma

Något enklare att baka hemma än småkakor finns det knappast. Det går snabbt, smidigt och de doftar ljuvligt. Ofta är de gjorda på mördeg och är spröda. Mördeg innehåller endast smör, vetemjöl, vatten och socker vilket är ingredienser som man ofta har hemma. Förr i tiden var detta hemmafruarnas specialitet att baka.

Man kan smaksätta sin mördeg med allt från bland annat vaniljsocker och kakao till mandel, ingefära, kaffe och florsocker. Smaksättningarna går alltså att variera rejält.

  • Kolakakor – Kolakakor är en given klassiker på fikabordet. De ska gärna vara av det segare slaget och sirap ger kakorna den rätta smaken.
  • Bondkakor – Bondkakor är en god, enkel kaka. Man smaksätter den med mandel och sirap för att ge smakrika kakor.
  • Chokladsnitt – Denna kaka är en som alla tycker om, från barn till pensionärer. Den har en himmelsk god chokladsmak av kakao och garneras med pärlsocker för den rätta knaprigheten.
  • Minttoppar – Med en frisk smak av mint kommer alla gäster bli förtjusta i denna kaka. Blanda choklad med pepparmyntsolja för att få den perfekta smaken.
  • Schackrutor – Schackrutor är en klassisk kaka som känns igen på dess fyra rutor som smaksätts med vanilj och choklad. En mördeg gör denna kaka enkel att baka.
  • Jordgubbssnittar – Detta är en syltkaka som ger den perfekta smakkombinationen och uppskattas av många. En vanlig mördeg med en klick jordgubbssylt på gör susen på kakfatet.
  • Gaffelkakor – Gaffelkakor som fått namnet av sitt gaffelformade tryck är vanliga på fikabordet. Smaksätt de gärna med ingefära för att få kakorna att sticka ut.

Om man vill göra ett storslaget kakfat till sitt egna kafferep eller kalas är de ovanstående sju småkakorna perfekta val. De har alla olika smaksättningar och ger tillsammans ett vackert intryck. Det roliga med småkakor är dock att man kan variera sig i all oändlighet.

Med hundratals recept på småkakor, alla har sina egna favoriter, kommer det bli enkelt att imponera på gäster. Småkakor är definitivt här för att stanna och göra svenskarnas fikastund extra smarrig och god.