Dyrt kaffe

Kaffe är omtyckt och dricks i olika former av människor runt hela världen. Såpass att många är villiga att betala relativt stora summor för att få smaka på de mest exklusiva sorterna. Kaffe är gott att dricka året om, men kanske särskilt på vintern när det är kallt ute. Inte minst om du hör till dem som jobbar utomhus.

Vid halt väglag kan det bli nödvändigt att salta och grusa och om du förvaltar en fastighet eller själv bär ansvar över väglaget där du bor kan du underlätta jobbet med en saltspridare. Riktigt smidigt blir det med en Saltspridare ATV som du kan sätta fast på en fyrhjuling eller liknande. Efteråt kan du ta en kopp kaffe, gärna någon av sorterna du kan läsa om nedan, om du har råd och känner dig manad.

5. Saint Helena

Saint Helena kan ha varit Napoleon Bonapartes favoritkaffe. Vi vet att han odlade kaffebönorna på ön St. Helena (vilket också gett kaffesorten dess namn). Skälet till att kaffet är världens femte dyraste beror till stor del på de höga transportkostnaderna. St. Helena är beläget ca. 190 mil från Afrikas västkust, mitt ute i Atlanten. Dess fina smak som av dem som testat det påstås ha inslag av citrus och karamell.

4. Kopi Luwak

Kopi Luwak är inte den dyraste kaffesorten i världen men förmodligen en av de mest berömda. Anledningen är att bönorna skördas först efter att de ätits upp och bajsats ut av sibetdjur. Det gör att kaffet också är känt som ‘sibetkaffe’ och resulterar i en kaffeprodukt som sälj för tusentals kronor per kilo. Processen ger bönorna en unik smak som uppskattas av finsmakare världen över. Det ger också det kaffe som är världens fjärde dyraste.

3. Hacienda La Esmeralda

Ett väldigt älskat kaffe som vunnit flera priser i internationella kaffetävlingar. Bönorna odlas i Panama och sägs ge ett kaffe som är delikat. De små volymerna och den utsökta smaken är skälen till att kaffesorten är den tredje dyraste i världen.

2. Finca El Injerto

Finca El Injerto görs på små sällsynta kaffebönor som har en rik och fyllig smak. Trots priset på bönan som gör att en kopp gjort på dem kostar någonstans runt 400 kr är det en väldigt populär kaffesort världen över.

1. Black Ivory Coffee

Black Ivory Coffee görs av arabicabönor och tillverkas av ett företag i Thailand med samma namn som kaffet. Det är för tillfället världens dyraste kaffesort. Liksom Kopi Luwak är det speciellt av anledningen att kaffebönorna först passerar tarmkanalen hos ett djur, i det här fallet thailändska elefanter. I deras magar bryts kaffebönorna ned och får en karaktäristisk smak. Det finns bara små volymer tillgängliga av bönorna vid något givet tillfälle vilket gör att du kan få betala någonstans runt 400-500 kr för en kopp.